Vježbati zajedno is a serious business

 

Tek pri trećem ulasku u prostor OSVIJESTILA sam što je novo u novom prostoru. Nekoliko stvari. Oaza mira za tijelo i um, usprkos svim tramvajima koji tutnje s ulice. I trubaču koji „svira" (jako loše!) jednu te istu pjesmu. Ovo je mjesto DOBRE ENERGIJE, rekla sam sama sebi. Mjesto DOBRIH LJUDI. Svaki pojedinačan prostor je za sebe, a ipak POVEZAN u cjelinu. Već je prvi ulazak odavao dobro poznatu ČISTOĆU. Kao i uvijek kod Adriane. Nakon šest godina provedenih u skučenoj garderobi staroga prostora (ali voljele smo ju!), škripavih parketa (neki su godinama vježbanja stvorili vlastite rupe u njima!) i klimavih radijatora na koje smo se lijepili čitavu zimu, počastilo nas je 200 metara kvadratnih zraka, boje i topline.

Druga stvar koju sam shvatila tek nakon nekoliko dolazaka na vježbanje bila je snažna PROTOČNOST novog prostora. Muvanje. U ritmu bivanja. POZNATA LICA koja želim zagrliti nakon ljetne pauze. Zbog kojih ovaj novi PROSTOR postoji. U stvari, nema jednog bez drugoga. OVISNI SU jedni o drugima.

Prostor je odvojen, a ipak nekako funkcionira ZAJEDNO. Velika dvorana za pilates i jogu i ostalo :-). Manja dvorana za vježbe na reformerima. Ana Marija. Smije se. Uvijek PODRŽAVA. Lijevo soba za masažu, prekrasna, prostrana, zelena, mirišljava, prigušeno svjetlo. Susana priča s nekim. Iz nje teče energija. Ona kad masira, izmasira ti i dušu. Patricija u drugom ćošku hodnika. I njezin zarazni SMIJEH. Priča. Grli me. Garderoba nas opčinjuje. Žedno koristimo veliki prostor u kojem sada možemo i plesati (i još se duže zapričati nakon vježbanja, neka razumiju muževi i djeca!). Željka. Gleda me. U pogledu je ZAHVALNOST što smo tu. Josipa. Pardon, Tomislava. Zagrljaj. Još ne zna što ju je snašlo, samo užurbano diše. Irena. Mora me pridržavati u mojim pokušajima da napravim stoj na glavi. To je CILJ za ovu godinu. Pravi se da to čini nerado, ali ja znam da to nije tako. Dolazi i Božica. Gleda preko naočala i sprema se osvojiti reformer. Inače, ovo je reformer:

tatjana-vjezbajmo-zajedno-2

Stiže i Marina. Ljeto je i vruće je. Postavlja se pod klimu. Mrmlja nešto sebi u bradu. No, tu je. U jedinstvenosti ovoga trenutka kada vježbamo. U PRISUTNOSTI . Ivane nema, na službenom putu je. Fali nam. Ona voli izvlačiti papiriće i mijenjati rekvizite. IZBOR.

I naša Adriana, već spomenuta, naša UČITELJICA. Prirodni habitat bio bi joj recimo luster! Neumorna. Sve nas drži na okupu, čuva nas od ozljeda, prati i ispravlja, uvijek nešto novo smisli. Duh pokretač. Majstorica svoga posla.

RAZLIČITE. A JEDINSTVENE kada vježbamo. Prostor je važan, živimo s njim, a on s nama. Jer vježbanje je serious business. Znao je i Sokrat.

Ako se još uvijek pitate što čini vježbanje posebnim, čemu ODGOVORNOST prema vlastitom tijelu, pročitajte još jednom. Može i od kraja. Svejedno. Barem velika slova. I vježbajte zajedno.