Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga je jedna od dinamičnih vrsta yoge koja intenzivno povezuje dah i pokret izgrađujući fleksibilnost, snagu i pokretljivost tijela. Obilježava ju dinamično fluidno vježbanje kojim se jogijeke asane povezuju u jednu cjelinu.

Uz odličan tonus mišića, fleksibilnost i gibljivost, a zahvaljujući ovladavanju koordinacijom disanja i pokreta, ujedno se poboljšava koncentracija, postiže smirenje i otklanja stres.
Kod izvođenja vježbi yoge postiže se sklad daha, pokreta i energije, koji su blisko povezani. Dah vodi pokret, pokret vodi pogled koji usmjerava naše misli iz vanjskog na unutrašnje, jačajući sklad tijela, uma i duha.

Sat započinje polaganim zagrijavanjem, nastavlja se pozdravima Suncu, nizom stajaćih asana, sjedećih asana, ravnotežama, rotacijama, inverzijama, te završnim disanjem i istezanjem mišića.

U čemu je osnovna razlika joge i Pilatesa?

Autor Pilatesa, Joseph Pilates, bio je inspiriran istočnjačkim i zapadnjačkim metodologijama u razvoju svog programa tjelovježbe, tako da između Pilatesa i joge postoje mnoge sličnosti. No, disanje je drugačije. U vježbama Pilatesa traži se povlačenje trbuha prema kralježnici i aktiviranje mišića cora, dok se u vježbama yoge trbuh pri udahu slobodno širi. Pilates metoda vježbanja se prvenstveno temelji na preciznom i kontroliranom pokretu, a vježbanje joge na dužem zadržavanju i opuštanju u određenom položaju.

Vinyasa yoga